ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА МОДИФІКАЦІЇ СІМЕЙНОГО РОМАНУ ЯК ОЗНАКИ ГЕНЕЗИСУ Й ЕВОЛЮЦІЇ ЖАНРУ
PDF

Ключові слова

сімейний роман, сімейна сага, сімейна хроніка, роман поколінь, трансформації / модифікації жанру, жанрове ядро, патерн family novel, family saga, family chronicle, generational novel, genre transformations / modifications, genre core, pattern

Як цитувати

РУМЯНЦЕВА-ЛАХТІНА, О. О. (2022). ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА МОДИФІКАЦІЇ СІМЕЙНОГО РОМАНУ ЯК ОЗНАКИ ГЕНЕЗИСУ Й ЕВОЛЮЦІЇ ЖАНРУ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (3), 86-91. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2021.3.12

Анотація

У статті розглянуто проблему становлення й розвитку жанру сімейного роману, його трансформації й модифікації з метою окреслення сімейного роману як окремого жанру в літературознавстві. Актуальність проблеми полягає в тому, що в останні десятиліття жанр сімейного роману набуває популярності у світовій і вітчизняній літературі, тому й потребує широкого дискурсивного функціонування. Дослідження спирається на ідеї зарубіжних науковців К. Делл, Ї.-Л. Ру, які пропонують розглядати сімейний роман як окремий жанр у процесі становлення й розвитку літературних жанрів і визначають провідну функцію сімейного роману для суспільства, а також на наукові розвідки вітчизняних учених-літературознавців (Т. Бовсунівської, Н. Копистянської, Т. Кушнірової). У статті зазначено, що роман – це жанр, який постійно розвивається й еволюціонує, тому й набуває жанрових трансформацій і модифікацій залежно від історичної епохи, літературного напряму, концепції автора, соціальності літератури тощо, але незалежно від вищезазначених чинників є зображенням людини як приватної особи в різноманітних вимірах її буття. Спираючись на роботу Т. Бовсунівської, де визначено трансформації / модифікації жанру роману, здійснено спробу розглянути трансформації / модифікації сімейного роману. Сімейний роман трансформується і набуває рис соціально-психологічного роману, історичного роману, роману-кар’єри тощо й утворює жанрово-змістове ядро: розповідь про людину, її становлення в колі родини, формування світогляду на тлі сімейних конфліктів і суспільних колізій тощо. Модифікації сімейного роману запропоновано розглядати за принципом патерну. Патерном може бути сімейний роман, що трансформувався в окремий жанр, тому утворює жанрові модифікації у вигляді субжанрів, якими можуть бути сімейна сага, сімейна хроніка, роман поколінь, роман виховання, ромаріка та інші модифікації, що мають спільне жанрово-змістове ядро – розповідь про особистість і її становлення в колі сім’ї.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2021.3.12
PDF

Посилання

Алламуратова А., Алламуратова Г. К вопросу о жанре семейного романа. Молодой ученый. 2014. № 4. С. 1187–1189. URL: https://moluch.ru/archive/63/9724.

Бовсунівська Т. Жанрові модифікації сучасного роману. Харків : «Діса плюс», 2015.

Власенко Н. Моделі жанротворення і матриці текстопородження: взаємовизначення в інтердискурсі роману доби традиціоналізму. Від бароко до постмодернізму. Дніпропетровськ : ДНУ, 2013. Вип. ХVІІІ. Т. 1, С. 23.

Копыстянская Н. Жанровые модификации в чешской литературе. Львов: Вища школа, 1978.

Кушнірова Т. Проблемні питання типології роману в літературознавстві. Наукові виклади. Літературознавство. 2011. № 1. С. 53–57.

Ман Поль де. Слепота и прозрение. Статьи о риторике современной критики. Санкт-Петербург : Гуманитарная академия. 2002. С. 75.

Никольский Е. К вопросу о специфике жанра – семейной хроники и его зарождении в русской классической литературе. Вопрос языка и литературы в современных исследованиях: Кирилло-Мефодиевские чтения. Москва, 2009. С. 314–320.

Dell, Kerstin. The Family Novel in North America from Post – war to Post – Millennium: A study in Genre. 2005. URL: http://ubt/opus.hbz-nrw.de/volltexte/2005/330/pdf/diss_dell.pdf.

Ru Yi-Ling. The family Novel. Toward a generic definition. Peter Lang Publishing Inc. NewYork. 1992. 215 p.