ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАЧА В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ
PDF (English)

Ключові слова

інноваційна педагогічна діяльність, інноваційні процеси, педагогічний підхід, закономірності перебігу інноваційних процесів, інноваційний потенціал педагога innovative pedagogical activity, innovative processes, pedagogical approach, laws in the course of innovation processes, innovative potential of the teacher

Як цитувати

БОНДАРЕНКО, Г. М., ЗОЛОТАРЬОВА, О. І., & РОЩЕНКО, О. О. (2022). ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАЧА В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 1(4), 38-43. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.4.1.6

Анотація

У статті розкрито актуальні проблеми інноваційного підходу та інноваційної діяльності вчителя в сучасному освітньому просторі та запропоновано теоретичний дискурс щодо цього аспекту. Розглянуто основні інноваційні види діяльності в сучасному освітньому просторі та визначено основні критерії їх впровадження в навчальний процес. Також на основі аналізу сучасної методичної літератури проаналізовано складники інноваційної педагогічної діяльності та простежено основні етапи їх впровадження в педагогічний процес. Розглянуто основні завдання інноваційної діяльності вчителя та розкрито сутність цих практичних, виховних та розвивальних завдань. Виокремлено дві найважливіші проблеми застосування педагогічних інновацій, які становлять основу інноваційного навчально-виховного процесу, та розкрито варіанти рішення цих проблем у статті. Таким чином, результатом інноваційних процесів є використання теоретичних і практичних інновацій, а також тих, що формуються на межі теорії та практики. Окреслено сутність інноваційної педагогічної діяльності та сформульовано уявлення про менеджмент як інноваційний процес, що передбачає аналіз та оцінку педагогічних інновацій. З’ясовано основні закони створення інноваційної діяльності та її успішного розвитку та застосування. У статті надано визначення категорії «інноваційний потенціал педагога». Крім того, тут викладено основні принципи створення умов для успішного розвитку інноваційних педагогічних підходів та їх застосування. З’ясовано роль учителя в процесі отримання знань, умінь і компетенцій. У статті окреслено характер педагогічної діяльності, яка спонукає вчителів до пошуку нових підходів, освітніх технологій, розвиває їхню мотиваційну сферу, шляхи і методи оволодіння знаннями.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.4.1.6
PDF (English)

Посилання

Ампілогова Л. Інноваційна освітня діяльність – вимога часу. Завуч. 2003. № 11. С. 4–5.

Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології : навч. посібник. Київ : Академвидав, 2004. 352 с.

Євтушевський В. Становлення і розвиток інновацій у вищій школі. Вища освіта України : теоретичний та науково-методичний часопис. 2006. № 2. С. 62–66.

Зерна педагогічної інновації : хрестоматія / упоряд. Л. В. Буркова, Н. Ф. Федорова. Київ : Київська правда, 2001. 120 с.

Кушерець В. Знання як стратегічний ресурс суспільних трансформацій. Київ : Знання України, 2004. 248 с.

Паламарчук В. Ф. Як виростити інтелектуала? Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2000. 152 c.

Підласий І. П. Практична педагогіка або три технології. Інтерактивний підручник для педагогів ринкової системи освіти. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2004. 616 с.

Bilyk, V., Sushchenko, L., Sheremet, I., Hanushchyn, S., & Bondarenko, H. (2020). Modern Pedagogical Practice of Natural Science Training of Future Psychologists in Higher Educational Institutions. Revista Romaneasca Pentru Educatie Multidimensionala, 12(3), 162–181.