МОТИВИ УЧІННЯ СТУДЕНТІВ ТА УМОВИ ЇХ ФОРМУВАННЯ
PDF

Ключові слова

мотивація, мотиви учіння, студенти motivation, study motives, students

Як цитувати

ХРОМЧЕНКО, О. В. (2022). МОТИВИ УЧІННЯ СТУДЕНТІВ ТА УМОВИ ЇХ ФОРМУВАННЯ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (2), 50-55. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.2.8

Анотація

Дослідження структури навчальної мотивації у студентів І та ІІ курсів показало, що вона абсолютно однакова для студентів і з високою, і з низькою професійною спрямованістю. На всіх курсах провідне рангове місце займають професійні мотиви навчання, і це є свідченням того, що студенти бачать цілі та цінності вищої освіти та самого процесу навчання, насамперед у реалізації професійних устремлінь. Таким чином, прагнення стати професіоналом у певному виді діяльності, що виступає як мотив-ціль, наповнює професійним змістом і саму навчальну діяльність. Що ж до інших видів мотивації, їх значення і рангові місця змінюються різних етапах навчання у кожній групі неоднаково. Лише на V курсі в обох групах утилітарні (переважно матеріальні) мотиви починають домінувати над пізнавальними мотивами та мотивами соціальної ідентифікації. Загалом можна сказати, що структура навчальних мотивів у студентів групи А у процесі їхнього навчання більш динамічна і диференційована, завдяки чому, очевидно, у цих студентів підтримується високий рівень навчально-пізнавальної активності на всіх етапах навчання. Умовами формування та розвитку мотивів професійного досягнення у студентському віці виступають такі: сформоване професійне уявлення студентів; чітко визначена та усвідомлена кінцева мета учіння; розуміння практичної значущості та зв'язку з кінцевою метою кожного окремо взятого заняття, кожного виду роботи; використання методів емоційної регуляції у навчальній діяльності. Умовами формування та розвитку пізнавальних мотивів учіння визначаються: ведення навчального процесу на рівні функціональних можливостей студента, максимальна опора на мисленнєву діяльність; емоційна атмосфера навчання; сприятливе спілкування в навчальному процесі; активізація учбової діяльності студентів. Дослідження психологів показали, що оволодіння методами пізнавальної діяльності має високий мотивуючий потенціал. Як один із шляхів реалізації цієї ідеї може виступати така організація навчального процесу, в умовах якої б формувався та постійно підтримувався інтерес до способів самостійного здобуття знань.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.2.8
PDF

Посилання

Гебос А. И. Психология познавательной активности учащихся (в обучении). Кишинев, 1975. 104 с.

Гончаренко С. У. Професійна освіта: Словник / за ред. Н.Г. Ничкало. К. : Вища школа, 2000. С. 380.

Грибенюк Г. С. Мотиви в структурі саморегуляції суб’єкта. Педагогіка і психологія. 2005. № 2. С. 101–102.

Коваленко Н. П., Боброва Н. О., Ганчо О. В., С. В. Зачепіло. Мотивація студентів як запорука успішного професійного розвитку. МЕДИЧНА ОСВІТА. 2020. № 3. С. 43–48.

Коваленко Н. П., Пономаренко С. В., Г. Д. Поспєлова, О. Л. Шерстюк Мотивація навчальної діяльності як запорука успішної професійної підготовки студента. Сучасний підхід до викладання навчальних дисциплін в контексті підвищення якості вищої освіти : матеріали 50-ї наук.-метод. конф. викладачів і аспірантів (Полтава, ПДАА, 26–27 лютого 2019 р.). Полтава, 2019. С. 13–16.

Красноголова І.Б. Формування мотивів учіння студентів у процесі викладання англійської мови: автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.01. К., 1999. 20 с.

Кобяцька І. Роль мотивації вивчення іноземної мови студентами технічних ВНЗ у період адаптації. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2002. № 5. С. 82–87.

Пайкуш М. Мотивація інтересу до вивчення фізики у гімназіях. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2002. № 6. С. 214–219.

Семеріков С.О. Активізація пізнавальної діяльності студентів при вивченні чисельних методів у об'єктноорієнтованій технології програмування : автореф. дис. канд. пед. наук: 13.00.02. К., 2001. 20 с.

Chen, L. Attitude and Motivation for English Learning. Studies in Literature and Language. 2014. P. 51–56.

Frydrychova Klimova, B. Motivation for Learning English at a university level. Procedia Social and Behavioral Science. 2011. P. 2599–2603.

Ozuturk, G., Cigdem H. "Determination of University students' motivation in the EFL classroom." Procedia Social and Behavioral Science. 2014. P. 7–12.

Shagdarsuren S., Batchuluun U., Lang D. Study of Motivation Types of English-Majoring Students and Demotivating Factors – in the Context of National University of Mongolia, Erdenet School. The Journal of Teaching of English for Specific and Academic Purposes. Vol. 8, No 2, 2020, P. 83–93.