ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА ПРИ РОБОТІ З МОЛОДДЮ
PDF

Ключові слова

відповідальне батьківство, молода сім’я, батьківські ролі, тренінг. responsible parenthood, young family, parental roles, training.

Як цитувати

ВОЛОШЕНКО, М. О., & АЗАРКІНА, О. В. (2023). ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА ПРИ РОБОТІ З МОЛОДДЮ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (3), 79-84. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.3.12

Анотація

У процесі історичного поступу сім’я була і залишається найголовнішим соціальним інститутом суспільства. Прояв зацікавленості до процесів, що відбуваються в інституті сім’ї, пов’язано з тим, що саме їй відведено визначальну роль у процесі розвитку особистості. Тому від сім’ї залежить майбутнє суспільства. Суспільство визначає батьківство як турботу, контроль та сприяння розвитку дитини. Потенційну можливість стати батьками мають кожен чоловік та кожна жінка, які досягли статевої зрілості. Народження первістка може стати значною перехідною подією в житті чоловіка і жінки, саме в цей період вони набувають стану батьківства та материнства. Соціально-психологічна готовність виконувати роль батьків часто не збігається з біологічною здатністю цієї ролі. Молодь розглядає батьківство як традиційну культурну цінність, а народження дітей для багатьох виступає спонукальним фактором для одруження. Однак молоді люди у своїй реальній поведінці орієнтуються на цінності професійного кар’єрного зростання та досягнення матеріального благополуччя. Тобто, необхідно мотивувати молодих людей до одруження та народження дітей, тим самим вони покращуватимуть демографічну ситуацію в країні. Розуміння відповідального батьківства відноситься до поведінки батьків, заснованого на вищих інтересах дитини, а саме щодо виховання, розвитку здібностей, а також визнання та орієнтування, що включає дотримання рамок, в яких дитина може повною мірою розвиватися. Необхідність зміцнення сім’ї не викликає сьогодні сумнівів, оскільки в ній відбуваються серйозні трансформації, що несуть низку негативних проявів. Практика не реєстрованих відносин між молодими людьми; збільшення кількості молодих людей, які не планують мати дітей або відкладають їхнє народження; збільшення числа неповних сімей – все це є наслідком неусвідомленого та безвідповідального ставлення батьків до питань дітонародження. Інакше кажучи, молодих людей необхідно готувати до відповідального виконання ролі батька у сім’ї.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.3.12
PDF

Посилання

Буніна Л. М. Врахування потреб дитини як основа усвідомленого батьківства. Діти – батьки – сім’я : Випуск 3. Київ : Наук. світ, 2005. С. 9–16.

Васильева Е. Н., Щербаков А. В. Психологическая готовность к родительству : монография. Н. Новгород : НИУ РАНХиГС, 2015. 208 с.

Девятых С. Ю. Семейные ценности и родительские ориентации юношей и девушек: анализ гендерных различий. Минск, 2007. 160 с.

Думанська В. П. Відповідальне батьківство: теоретичний аспект. Демографія та соціальна економіка. 2015. № 3. С. 75–86. 147.

Заболотна Т. М. Підготовка студентської молоді до сімейного життя як запорука утвердження інституту сім’ї. Вісник Сумського нац. аграрного ун-ту. Сер. : Економіка і менеджмент. 2014. Вип. 8. С. 212–215.

Кравець В. П. Психофізіологічні та психолого-педагогічні аспекти формування усвідомленого батьківства. Київ: Видавн. центр Академія, 2001. 244 с.

Филиппова Г. Г. Материнство и основне аспекты его исследования в психологии. Вопросы психологи. 2001. № 2. С. 22–37.

Хархан Г. Підготовка старшокласників до сімейного життя : тренінги / упоряд. В. Снігульська. Київ : Видавнича група «Шкільний світ», 2015. 136 с.

Adler, A. (1930). The Education of Children (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315687933