КОНТРОЛЬ ТА КОРЕКЦІЯ ПРИ ДИСТАНЦІЙНОМУ ФОРМУВАННІ АНГЛОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ ГАЛУЗІ «ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я»
PDF

Ключові слова

формування, іншомовна комунікативна компетентність, доктори філософії, медики, дистан- ційне навчання, контроль. shaping, English communicative competence, Doctors of Philosophy, medical, E-training, control.

Як цитувати

ЛИМАР, Л. В. (2023). КОНТРОЛЬ ТА КОРЕКЦІЯ ПРИ ДИСТАНЦІЙНОМУ ФОРМУВАННІ АНГЛОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ ГАЛУЗІ «ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я». АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (3), 85-92. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.3.13

Анотація

В статті визначені основні напрямки проведення контролю та корекції англомовної комунікативної медичної та академічної компетентності майбутніх докторів філософії при їх дистанційному навчанні. Наголошено на важливості формування комунікативної англомовної компетентності у майбутніх науковців та лікарів в контексті євроінтеграційного курсу України та компетентнісного підходу до навчання в системі післядипломної освіти. Показано, що дана тема абсолютно не вивчена іншими авторами через її новизну, проте деякі компоненти теми широко досліджені науковцями. Визначено, що контрольно-корекційний блок є кінцевою складовою методики формування англомовної комунікативної фахової та академічної компетентності майбутніми докторами філософії дистанційно, поруч зі структурно-змістовим та технологічно-процесуальним блоками. Проаналізовано основні труднощі проведення контролю рівня сформованості іншомовної спеціалізованої комунікативної компетентності дистанційно. Зазначено, що основними компонентами контролю та корекції іншомовної комунікативної медичної та академічної компетентностей є: вступний контроль, поточний письмовий контроль виконання завдань онлайн та поточний контроль на дистанційних заняттях онлайн та підсумковий контроль. В статті описані особливості запровадження кожного зі структурних компонентів, з визначенням структури завдань та наведеними прикладами основних типів завдань. Детально описано як особливості вступного контролю рівня сформованості комунікативної компетентності (контроль письма, читання, аудіювання у тестовому варіанті та контроль говоріння на усній співбесіді), так і поточного контролю (контроль поточних завдань, які надсилаються онлайн, незалежно від часу заняття, та поточний контроль роботи здобувачі на кожному онлайн занятті). Автором зазначено, що дані форми та види контролю несуть як коригуючу функцію (корекція навчальної програми, тематичного планування відповідно до загальної тенденції), так і функцію оцінювання та мотивації. Автором визначено на підставі власного досвіду, що основні види завдань для контролю рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності це тестові завдання когнітивної сфери, практичної сфери та контроль індивідуальних особливостей здобувачів. У статті описані основні види завдань на перевірку сформованості знань та навичок: рецептивні, репродуктивні та продуктивні, відповідно, які можуть бути некомунікативними, умовно-комунікативними та цілком комунікативними. Показано, що постійне поєднання різних типів завдань, а також інтерактивність дистанційного навчання забезпечує високу ефективність формування англомовної комунікативної медичної та академічної компетентностей.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.3.13
PDF

Посилання

Абакумова О. О. Дистанційна освіта: новий характер освітньої взаємодії. Соціально-гуманітарні дослідження та інноваційна освітня діяльність : матеріали Міжнародної наукової конференції, 24–25 травня 2019 р., м. Дніпро. Дніпро : СПД «Охотнік», 2019, С. 179–181.

Бершадська Н. С. Контроль рівня сформованості англомовної усної дискурсивної компетенції у студентів мовних спеціальностей . Наука і освіта : наук.-практ. журнал, 2017, № 2. С. 68–71.

Гулич М. М. Інтернет-ресурси у навчанні іноземної мови у вищій школі. Загальна педагогіка та історія педагогіки. Формування та впровадження інноваційних педагогічних технологій» (м. Чернігів, 03–04 вересня 2021 р.). Херсон : Видавничий дім «Гельветика, 2021.

Задільська Г. М. Сучасні педагогічні технології тестування з метою контролювання рівня сформованості англомовної комунікативнох компетенції студентів мовних спеціальностей. Молодий вчений, 2018, 55(3.1), С. 58–61.

Климова К. Я. Формування мовнокомунікативної професійної компетентності студентів нефілологічних спеціальностей педагогічних університетів : автореф. дис. ... д-ра пед. наук : 13.00.02 ; Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова, 2011, 135 с.

Коваленко Т. В., Потапенко Л. В. Дистанційне навчання: методичні особливості. In O-66 Optimization of Teaching and Learning in a Covid-19 Era: Conference Proceedings, 27-29 January 2021, Sheffield, UK.

Король Т. Г. Система тестового контролю англомовної компетенції в читанні студентами немовних спеціальностей. Наука і освіта/ 2009. № 7. С. 107–111.

Лимар Л. В. З досвіду запровадження курсу «Академічна англійська мова» для майбутніх докторів філософії-медиків з метою формування англомовної професійеої та академічної комунікативної компетентності. Актуальні питання гуманітарних наук, 2022/ 2(48), С. 164–169.

Мартиненко М. Ю. Контроль якості самостійного засвоєння навчального матеріалу студентами в умовах вищої дистанційної освіти. Вісник Черкаського університету. Серія Педагогічні науки. 2007. (115). С. 53–58.

Федорів Т. В. Комунікативна компетентність і параметри. Теорія та практика державного управління, 2010. (4). С. 399–405.