ПОНЯТТЯ МУЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОМУ КОНТЕКСТІ
PDF

Ключові слова

музична терапія, історико-культурний аспект, музика та лікування, психологічний та терапевтичний ефект. music therapy, historical and cultural aspect, music and treatment, psychological and therapeutic effect.

Як цитувати

ДОБРОВОЛЬСЬКА, Р. О. (2023). ПОНЯТТЯ МУЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОМУ КОНТЕКСТІ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (4), 172-177. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.4.25

Анотація

Музика широко використовувалася протягом усієї історії як цілюща сила для полегшення фізіологічного стану і стресу, але тільки в відносно недавній час музична терапія почала розвиватися як повноцінна професія та дисципліна. Що змінилося, так це сучасна та заснована на дослідженнях, практика в галузі охорони здоров’я людини, а також нові та інклюзивні способи зв’язку з музикою. Ця подвійна ідентичність музичної терапії, як професії здоров’я та дисципліни, так і музичної професії та дисципліни, сприяє величезній різноманітності практик, які характеризують сучасну музичну терапію. Професія музичного терапевта укріплює свою роль в освіті, суспільстві та охороні здоров’я на міжнародному рівні. Незаперечні можливості лікувального та виховного впливу музики в її аналітичній і синтетичній формі на патологічно змінені психічні і соматичні процеси в організмі людини стали імпульсом для виникнення нового наукового напрямку – музикотерапії як одного з лікувально-виховних методів. Термін «музична терапія», найбільш часто вживаний у літературі, має греко-латинське походження й у перекладі означає «лікування музикою». На визначенні поняття «музикотерапія» і його концепції у науковій літературі існують багато різних, досить часто протилежних поглядів вітчизняних і закордонних авторів, що беруть участь у теоретичному і практичному становленні цієї порівняно молодої науки. Аналіз літератури та досліджень з музичної терапії у історико-культурному контексті, дає змогу об’єднати деякі з основних функцій та методів з практики, дослідження та навчання, завдяки яким професія музичного терапевта відома в усьому світі. Дослідження закордонного досвіду становлення та розвитку даної професії та дисципліни, дозволяє впроваджувати практику музичної терапії та розвивати професію музичного терапевта в Україні.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.4.25
PDF

Посилання

Aigen, K. (2005) Music-Centered Music Therapy, Gilsum, NH: Barcelona. Publishers.

Aigen, K. (2014) The Study of Music Therapy: Current Issues and Concepts, New York: Routledge.

Alvin, J. (1975) Music Therapy, London: Hutchinson.

Antonovsky, A. (1979) Unraveling the Mystery of Health: How People Manage Stress and Stay Well, San Francisco: Jossey-Bass.

Bonde, L.O. (2001) «Steps towards a meta-theory of music therapy? An introduction to Ken Wilber’s integral psyChology and a discussion of its relevance for music therapy» Nordic Journal of Music Therapy, 10, 2: 176 87.

Bruscia, K.E. (1989) Defining Music Therapy, Spring City, PA: Spring House Books.

Bruscia, K.E (1998a) Defining Music Therapy, 2nd edn, Gilsum, NH: Barcelona Publishers.

Bruscia, K.E. (2002) Foreword to B. Stige, Culture-Centered Music Therapy, Gilsum, NH: Barcelona Publishers.

Bunt, L. (2001) ‘Music therapy’, in S. Sadie (ed.) The New Grove Dictionary of Music and Musicians, vol. 17, London: Macmillan.

Bunt, L. (2002) ‘Music therapy’, in A. Latham (ed.) The Oxford Companion to Music, Oxford: Oxford University Press.

Davis, W.B., Gfeller, K.E. and Thaut, M.H. (eds) (2008) An Introduction to Music Therapy Theory and Practice, 3rd edn, Silver Spring, MD: American Music Therapy Association.

Feder, E. and Feder, B. (1981) The ‘Expressive’ Arts Therapies: Art. Music and Dance as Psychotherapy, Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.

Fleshman, B. and Fryrear, J.L. (1981) The Arts in Therapy, Chicago: Nelson-Hall.

Gouk, P. (ed.) (2000) Musical Healing in Cultural Contexts, Aldershot, UK: Ashgate.

Horden, P. (ed.) (2000) Music as Medicine: The History of Music Therapy since Antiquity, Aldershot, UK: Ashgate.

Kenny, C. (1982/1988) The Mythic Artery: The Magic of Music Therapy, Atuscadero, CA: Ridgeview.

Moreno, J. (1988) «The music therapist: creative arts therapist and contemporary shaman» The Arts in Psychotherapy, 15, 4: 271-80. 18. Licht, S. (1946) Music in Medicine, Boston: New England Conservatory of Music.

Ruud, E. (1998) Music Therapy: Improvisation. Communication and Culture, Gilsum, NH: Barcelona Publishers.

Schullian, D.M. and Schoen, D. (1948) Music and Medicine, New York: Henry Schuman.

Steele, P. (1988) Foreword, Journal of British Music Therapy, 2, 2.

Stige, B. (2002) Culture-Centered Music Therapy, Gilsum, NH, Barcelona Publishers.