ОСОБЛИВОСТІ ДУХОВНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНЬОГО УЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА
PDF

Ключові слова

духовність, духовний розвиток, духовно-моральна поведінка, музичне мистецтво, учитель музичного мистецтва. spirituality, spiritual development, spiritual and moral behavior, musical art, musical art teacher.

Як цитувати

ЖОРНЯК, Б. Є., РЕГУЛІЧ, І. В., & ТКАЧУК, С. М. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ДУХОВНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНЬОГО УЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (2), 87-92. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.2.12

Анотація

У статті розкривається актуальна проблема духовного становлення особистості майбутнього учителя музичного мистецтва. Важливість її пов’язана з нагальною потребою відродження духовних цінностей сучасної молоді, морально-духовного життя суспільства. Автори прослідковують генезис філософської думки про духовну сутність людини, починаючи з доісторичних часів і до наших днів. Поняття «духовність» трактується авторами як індивідуальна вираженість особистості у системі її мотивів – пізнання світу і соціальної потреби жити і діяти для інших. Духовне становлення особистості авторами розглядається як складний і багатогранний процес її особистісного розвитку; самоактуалізації і самореалізації. Духовний розвиток майбутнього учителя музичного мистецтва трактується у статті як процес залучення його до вироблених людством морально-духовних критеріїв, формування ціннісного ставлення до суспільства і самого себе, утвердження суспільно значущих норм і правил поведінки. У цьому процесі важлива роль належить музичній освіті і вихованню. Музика як вид мистецтва є відображенням суспільної свідомості. Розкриваючи світ людських почуттів у гармонії звуків, вона не тільки дає естетичну насолоду, а й утверджує певні погляди на життя, мораль,духовність, прекрасне у житті. Розглядаючи музичне мистецтво як засіб формування естетичних цінностей і життєвих ідеалів, автори теоретично обґрунтовують духовні регулятори педагогічної діяльності майбутнього учителя музичного мистецтва. Низький культурний рівень значної частини молоді, зниження моральних критеріїв спричиняють нагальну потребу гуманізації освіти через відродження духовних цінностей. Саме заклад вищої освіти повинен стати осередком культури та духовним наставником здобувачів освіти.. В системі духовного виховання сучасної молоді одне з найбільш важливих місць належить класичній музиці. Благодатний матеріал для духовного становлення молоді – українська народна музика, через яку ми пізнаємо культуру, ментальність, моральні та духовні цінності українців.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.2.12
PDF

Посилання

Гончаренко С. У. Український педагогічний словник. Либідь. Київ, 1997. 373 с.

Кремень Г. Розвитку духовності немає альтернативи. Директор школи, ліцею, гімназії. 2004. № 1. С. 4-6.

Павлова О. Діалогові уроки музичного мистецтва. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова. Київ, 2021. 121 с.

Соколов В. Антологія світової філософії у 4– х томах. Вид-во «Думка», 1969

Сухомлинський В. О. Моя педагогічна система. Радянська школа. № 6. Київ, 1988. С. 88.

Varvarigou M., Durrant C. (2011) Theoretical perspectives on the education of choral conductors: A suggested framework. British Journal of Music Education, 28, 325-338 Retrieved from https://doi:10.1017/S0265051711000325