ТЕХНІКА СТОРІТЕЛЛІНГУ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ПРАКТИЦІ
PDF

Ключові слова

педагогічна діяльність, історії, сторітеллінг, сучасний викладач, мистецтво розповідати pedagogical activity, stories, storytelling, modern teacher, art of telling

Як цитувати

ГОРБАЧ, Н. В. (2021). ТЕХНІКА СТОРІТЕЛЛІНГУ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ПРАКТИЦІ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 1(3), 187-191. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.28

Анотація

Педагогічна діяльність вимагає від викладача завжди бути цікавим, актуальним, переконливим, оригіналь- ним та ефективним у своїй роботі. Однією з технік, що забезпечує ці критерії й активно використовується у ХХІ столітті, є сторітеллінг. Історії із власного життя, розповіді про відомих людей чи навіть міфічних та історичних персонажів привертають увагу до сказаного раніше й дозволяють запам’ятати весь матеріал. Стаття присвячена дослідженню цієї техніки, розповідає про витоки, історію появи сторітеллінгу у сфері мар- кетингу та його поширення на інші сфери. Дослівний переклад терміна означає вміння розповідати історії, однак це не прості розповіді без будь-якої мети чи кінцевого результату. Сторітеллінг – це техніка розповідання історій, яка має конкретне призначення, найчастіше – вплинути на слухача, переконати його у своїй правоті, схилити на свій бік, підтвердити або довести щось. У статті проаналізований сторітеллінг як ефективний інструмент у педагогічній практиці, сформульова- ні основні критерії успішного застосування цієї техніки під час проведення лекційних чи практичних занять. Основними ознаками сторітеллінгу є наявність одного чи кількох героїв історії, чітко визначеної мети розповіді, логічної побудови сюжету, відповідності історії матеріалу, який викладається. Наведено приклади основних видів сторітеллінгу, котрі можна ефективно застосовувати у педагогічній практиці. Дослідження доводить, що використання техніки сторітеллінгу під час проведення аудиторних занять сприяє кращому засвоєнню матеріалу, зацікавленню слухачів, створює ефект впізнаваності та формує індивідуальний стиль викладання. Усе це дозволяє зробити висновки про актуальність сторітеллінгу у сучасній педагогічній прак- тиці та перспективи подальших його досліджень.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.28
PDF

Посилання

Давидюк В. Ф. Вибрані лекції з українського фольклору (в авторському дискурсі). Луцьк : ВАТ «Волинська обласна друкарня», 2009. 436 с.

Недашківська Я. С. Викладач нового часу. https://journal.milleniumra.com.ua/199/1516/ (дата звернення: 03.09.2021).

Челнокова Е. А., Казначеева С. Н., Калинкина К. В., Григорян Н. М. Сторителлинг как технология эффективных коммуникаций. Perspectives of Science and Education. International Scientific Electronic Jornal. № 2307-2334 (Online). Scopus. 2017. 5 (29). S. 7–12. https://cyberleninka.ru/article/n/storitelling-kak-tehnologiyaeffektivnyh-kommunikatsiy/ (дата звернення 24.08.2021).