ПРОБЛЕМА ВПЛИВУ СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ
PDF

Ключові слова

Інтернет, телебачення, комп’ютерні ігри, вплив, діти молодшого шкільного віку Internet, television, computer games, influence, primary school children

Як цитувати

ПЕРЕДЕРІЙ, О. Л. (2021). ПРОБЛЕМА ВПЛИВУ СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 1(3), 212-216. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.32

Анотація

В еру інформаційних технологій важко уявити світ без Інтернету та телебачення, які спричиняють значний вплив на життєдіяльність людей. Саме тому проблема впливу засобів масової інформації (ЗМІ) на суспільство загалом та на окремі вікові групи зокрема досліджується багатьма вченими. У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми впливу сучасних ЗМІ на дітей молодшого шкільного віку, адже саме цей віковий період є досить важливим для усвідомлення власної особистості, саморозвитку, вміння керувати психічними процесами та вміння комунікувати в соціумі. З огляду на вікові особливості дитина в цей період стає досить вразливою до певної інформації і не завжди має можливість визначити позитив і негатив у тому, що бачить, чує і читає на екранах телевізорів чи моніторах комп’ютера. Схарактеризовано позитивні та негативні сторони впливу ЗМІ на молодших школярів. Особливу увагу при- ділено проблемі впливу Інтернету на фізичний, емоційний та духовний стан школярів. На думку цілої низки дослідників, використання Інтернету призводить до залежності, погіршує пам’ять, зумовлює розвиток депресив- них станів у школярів. Розкрито проблему ігрової залежності та її наслідків. Доведено, що регулярне «споживання» продукції ЗМІ призводить до того, що у школярів погіршується пам’ять та мисленнєві здібності. Схарактеризовано позитивні сторони використання Інтернету, які полягають в тому, що він надає можливості для вільної комунікації між людьми, а використання освітніх сайтів дозволяє розвивати компетентності, необхідні для успішного навчання. Отже, якщо дозовано та спрямовано споживати ЗМІ, то вони сприятимуть формуванню корисних освітніх навичок школярів, надаючи великі можливості для всебічного саморозвитку, освіти та розширення комунікатив- них зв’язків.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.32
PDF

Посилання

Апостолова Г. В. Про наслідки використання електронної техніки для розвитку здібностей дитини. Практична психологія та соціальна робота, 2003. № 9–10. С. 1–3.

Бондаровська В. М., Пов’якель Н. І. Людина у світі інформаційно- комунікаційних технологій. Психолог, 2005. № 25 (169). С. 5–9.

Єщенко А. В. Вплив інформаційних технологій на здоров’я підлітків. Здоровье ребенка, 2013. № 3. С. 123-127

Кляйн М., Айзекс С., Райвери Дж., Хаймани П. Развитие в психоанализе. М.: Академический проект, 2001. 510 с.

Ковальчук В. П. Вплив насильства та жорстокості в засобах масової інформації на протиправну поведінку неповнолітніх. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ, 2018. № 1. С. 259-267

Павленко А.Р. Компьютер, мобильный... и здоровье. Решение проблемы. К.: Основа, 2007. 250 с.

Семчук С. І. Морально-духовне становлення особистості в контексті впливу комп’ютерних технологій. Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету. Серія : Педагогіка, 2014. № 1. С. 221-225

Силаев А.А., Кузнецова Л.Ю., Бобрищева-Пушкина Н.Д., Попова О.Л. Гигиенические требования к организации работы детей и подростков с компьютером. Практика педиатра, 2009. № 5. С. 27- 30.

Тягай В.Є., Юрченко Т.М. Вплив ІТ-технологій на становлення особистостей дітей і підлітків. Обласна науково-методична Інтернет-конференція «Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія». URL: http://konf.koippo.kr.ua/blogs/index.php/blog2/title-76 (дата звернення: 27.08.2021).

Шахов Л. М. Положительное и негативное влияние интернета на социализацию молодежи. Социально-экономические и демографические аспекты реализации национальных проектов в регионе: сборник статей X Уральского демографического форума: в 2-х т. Том II. Екатеринбург : Институт экономики УрО РАН, 2019. С. 429–435.

Laurenţiu-Mihai Treapăt. The influence of mass media upon students’ education, a two-edged sword. European Journal of Business and Social Sciences, 2017, № 6. PP. 1–18.