ПРОБЛЕМА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У НЕМОВНИХ ВНЗ І СПОСОБИ ЇЇ РІШЕННЯ
PDF (English)

Ключові слова

іноземна мова, міжкультурна комунікація, принципи навчання, комунікативна компетенція, мовне оточення, комунікативні навички, складності у вивченні іноземних мов, формування особистості студента foreign language, intercultural communication, principles of learning, communicative competence, foreign language, communicative skills, difficulties in foreign languages learning, forming the student’s characteristics

Як цитувати

ШМЕЛЬКОВА, Г. М., УБЕЙВОЛК, О. О., ЮДІНА, О. В., & В’ЯЗОВА, Р. В. (2024). ПРОБЛЕМА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У НЕМОВНИХ ВНЗ І СПОСОБИ ЇЇ РІШЕННЯ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 81-87. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.13

Анотація

У статті головна мета навчання іноземних мов розглядається як формування, вдосконалення та розвиток особистості, здатної досягти необхідного рівня комунікативної компетентності. Навчання також спрямоване на розвиток пізнавальної самостійності майбутніх спеціалістів на основі формування мовних і професійних орієнтацій у процесі роботи з літературою за обраною спеціальністю. Зазначалося, що в нелінгвістичних ВНЗ іноземна мова займає дещо окреме місце в системі інших навчальних курсів, оскільки при її вивченні багато студентів іноді стикаються з новим для них мовним і мовленнєвим матеріалом. Навчання іншомовного спілкування в нелінгвістичному університеті пов'язане з низкою обмежень, серед яких несприятливі частотно-часові характеристики занять і те, що спілкування має переважно навчальний характер. За відсутності потреби спілкуватися цільовою мовою, при оволодінні мовою поза мовним середовищем «спілкування» зводиться до розуміння і відтворення деяких типових, ситуативно зумовлених мовних кліше. На жаль, в нелінгвістичному вузі іноді вивчення іноземної мови розглядається як накопичення певної суми знань і формування навичок, тобто відсутнє уявлення про мову як про складну багаторівневу систему, що постійно розвивається. Але труднощі викладання іноземної мови в нелінгвістичних ВНЗ пов'язані зі специфікою її як предмета, складного для вивчення в університетських умовах. Вивчення іноземної мови вимагає величезних зусиль та енергії, а також щоденної, систематичної, мотивованої праці. Тому лише особиста зацікавленість в оволодінні іноземною мовою може ефективно сприяти формуванню мотивації до цього предмету. Викладання іноземної мови в нелінгвістичному ВНЗ може бути успішним, якщо протягом усього навчального процесу послідовно проводитися так званий орієнтований відбір текстового матеріалу з урахуванням професійної спрямованості студентів. Таким чином активізується комунікативна та пізнавальна діяльність учнів, пробуджується інтерес до предмета та стимулюється потреба учнів самостійно шукати нові слова, вирази, користуватися джерелами інформації.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.13
PDF (English)

Посилання

Андрущенко В., Філософія освіти в Сучасній Україні : стан та перспективи розвитку / за ред. В. Андрущенко Вища освіта. 2004. № 4. [Ел. ресурс]. – Режим доступу: URL: http://yandex.ua/yandsearch?clid=139043&lr=148&msid=22871.3197.136105197

Bemidji State University : Department of English [Electronic resource]. –Mode of access : URL: http: bemidjistate.edu/academics/ departments/english/graduate

Гембарук А. С. Компоненти змісту навчання іноземної мови як загальноосвітнього предмета. : зб. наук. праць УДПУ імені Павла Тичини. / за ред. А. С. Гембарук. С. 50–55.

Каричковська, С. П. Зміст навчання іноземної мови у вищих педагогічних навчальних закладах України. / Каричковська С. П. Педагогіка формув. творч. Київ:ЦУЛ. 2007. С. 173–178.

Кочубей Н.П. Підсистема вправ для інтерактивного навчання англійського діалогічного мовлення учнів початкової школи Іноземні мови. 2012. № 2. С. 31–39.

European Language Portfolio: Principles and Guidelines On-line: URL: http:www.coe.int/portfolio

Триндюк К., Мартинюк П., Губіна А. Особливості організації занять з іноземної мови в умовах змішаного навчання. Інноватика у вихованні. Випуск 13. Том 2. 2021. URL: https://ojs.itup.com.ua/index.php/iiu/article/view/331/329. (Дата звернення 12.04.23).

Stern H. H. Fundamental Concepts of Language Teaching. Oxford : Oxford Univ. Press, 1996. 582 p. 331.

Tarone E., Jule G. Focus on the Language Learner. Oxford : Oxford Univ. Press, 1991. 206 p.

The Communicative Approach to Language Teaching / Ed. by Ch. Brumfit and K. Johnson. Oxford : Oxford Univ. Press, 1991. 243 p.

Tomalin B., Stempleski S. Cultural awareness. Oxford : Oxford Univ. Press, 1996. 160 p.

Underhill N. Testing Spoken Language: a Handbook of Oral Testing Techniques.– Cambridge: Cambridge Univ. Press, 1989. 117 p.

Тимощук Н. Застосування моделі blended learning під час викладання іноземної мови в немовному (аграрному) ЗВО. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. Т. 2. 2019. С. 216–220. URL: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/archive/2019/62/part_2/45.pdf. (Дата звернення 15.04.23).

Форостюк І. Викладання іноземної мови у вищій школі в умовах дистанційного навчання. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/35734/1/1.pdf. (Дата звернення 24.04.23).