БАДМІНТОН У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ СТУДЕНТІВ
PDF

Ключові слова

бадмінтон, фізичне виховання, фізична культура, студенти, заклад вищої освіти badminton, physical education, physical culture, students, higher education institution

Як цитувати

МИТЧИК, О. П., ТАРАСЮК, В. Й., ХОМИЧ, А. В., & КОЗІБРОЦЬКИЙ, С. П. (2024). БАДМІНТОН У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ СТУДЕНТІВ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 39-44. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.6

Анотація

У статті розглядається використання бадмінтону у фізичному вихованні студентської молоді. Відмічається, що бадмінтон, даючи значне навантаження всі групи м’язів та системи організму, створює значний біологічний резерв високої працездатності. У людини, яка займається бадмінтоном, в організмі відбувається більш швидке включення в оптимальний режим роботи, а, отже, для нього характерна і більш висока працездатність. У дослідженні визначено рівні впровадження бадмінтону у фізичне виховання закладів вищої освіти: організаційний, діяльнісний і результативно-оціночний. Включення в систему вищої освіти запропонованої програми з використанням гри в бадмінтон вимагає ще глибшого вивчення і практичних питань, і досліджень цієї проблеми, і засобів фізичного виховання. Пропоновані рекомендації можуть бути використані викладачами закладів вищої освіти на заняттях з фізичного виховання, а також розглядатись як предмет наукового вивчення, оскільки питання застосування бадмінтону у вищій школі залишається важливим та актуальним. На підставі результатів аналізу спеціальної науково-методичної літератури, проведених досліджень та практичного досвіду було визначено критерії ефективності навчальної та позанавчальної діяльності студентів з бадмінтону, до яких належать такі: рівень інтересу та позитивної мотивації до систематичних занять фізичними вправами; рівень рухової активності; кількість студентів, залучених до регулярних занять руховою активністю з пріоритетним використанням елементів бадмінтону; психоемоційний стан; рівень теоретичних знань і практичних умінь з бадмінтону; рівень фізичної підготовленості та функціональних можливостей. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці раціональних параметрів фізичних навантажень у бадмінтоні. Необхідно і надалі розробляти рекомендації, які б дозволили студентам систематизувати отримані теоретичні знання, закріпити сформовані технічні та тактичні навички, удосконалювати вміння для самостійних занять бадмінтоном.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.6
PDF

Посилання

Авдеєнко В.І. Бадмінтон як спортивний і фізкультурно-оздоровчий продукт розвитку людства / В.І. Авдеєнко. К. : Олімпійська література, 2006. 320 с.

Крошка С.А. Методична розробка та впровадження практичного курсу «Бадмінтон – запорука здоров’ю» для студентської молоді / С. А. Крошка // Спортивні ігри : Електронний науковий журнал. 2018. № 3 (9). С. 25–34.

Лювей Ю., Каратник І., Бубела О., Пітин М. Контроль фізичної підготовленості бадмінтоністів на етапі попередньої базової підготовки. Фізичне виховання та спорт. 2019. No 2. С. 87–95.

Медведєва, І., & Стецюк, Т. (2022). Комплексна програма навчання основам гри в бадмінтон студентів педагогічного профілю з ослабленим здоров’я. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт), (12(158), 71–76. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series15.2022.12(158).16

Осадчук Т.В. Творчий підхід до організації фізичного виховання сучасних школярів // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: Зб. Наукових праць. Луцьк, 1999. С. 460–465.

Соколова О., Хорошко О. Е. Бадмінтон як засіб удосконалення координаційних здібностей. Вісник Запорізького національного університету: Збірник наукових праць. Фізичне виховання та спорт. 2023. № 3. C. 49–53. URL: https://doi.org/10.26661/2663-5925-2023-3-07 .

Шиян О. Вплив занять бадмінтоном на рівень фізичної підготовленості молодших школярів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. Єрмакова С.С. Харків-Львів: ХДАДМ (ХХПІ), 2003. No. 16. С. 106–111.

Bastug G., Agilonu A., Balkan N. A study of attention and imagery capacities in badminton players. Turkish Journal of Sport and Exercise. 2017. No. 19. Р. 307–312.

Duncan M., Chan C., Clarke N., Cox M., Smith M. The effect of badminton specific exercise on badminton shortserve performance in competition and practice climates. Eur J Sport Sci. 2017. No. 17(2). Р. 119–126.