ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В ЗЗСО В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
PDF

Ключові слова

НУШ, українська література, позакласна робота, дистанційне навчання, інтермедіальність The New Ukrainian School Сoncept Plan, Ukrainian literature, extracurricular work, distance learning, intermediality

Як цитувати

ЯЧМЕНИК, М. М. (2024). ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В ЗЗСО В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 109-115. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.17

Анотація

Стаття присвячена спробі дослідити види, форми організації позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання. Потрактовано поняття позакласної роботи з української літератури на основі традиційних та сучасних літературознавчих досліджень. Подано перелік онлайн-платформ для проведення дистанційного формату позакласної роботи з української літератури в індивідуальній, груповій, масовій формах. Обґрунтовано варіативність використання ШІ в позакласній діяльності з української літератури як мотивація до вивчення української літератури та розвитку читацької грамотності на основі інтермедіальності. У межах наукової розвідки нами було проведено інтерв‘ювання вчителів української мови і літератури Сумського регіону та ключових стейкхолдерів Київської, Хмельницької, Запорізької областей для здійснення аналізу змісту, форм, видів позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання. Окреслені приклади проведеної позакласної роботи з української літератури вчителями у ЗЗСО свідчать про активне використання онлайн-інструментів. Однак, проведення позакласної роботи під час дистанційного навчання ускладнюється через низку причин: відсутність особистого контакту між вчителем та учнями, недостатнє технічне забезпечення, що спонукає появі асинхронного формату, напрацювання нового досвіду вчителями у проведенні позакласної роботи з української літератури на основі онлайн-інструментів і т. д. Організація позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання сприяє: виявленню й розвитку індивідуальних творчих здібностей, літературної обдарованості учнів; закріпленню знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці; розвитку творчої активності, ініціативи учнів; удосконалення вмінь пошуку і використання джерел інформації; організації інтелектуальних заходів; психологічному розвантаженню; внутрішньому емоційному наповненню, пошуку індивідуальних ресурсів для розвитку резильєнтності тощо.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.1.17
PDF

Посилання

Гончаренко С. У. Педагогічні дослідження: методологічні поради молодим науковцям. К.: ДОВ «Вінниця». 2008. 278 с.

Гуц Н. А., Ячменик М.М., Руда О. Ю. Дистанційні платформи для навчання і саморозвитку здобувачів вищої освіти в умовах воєнного часу. Академічні візії. Режим доступу: file:///C:/Users/Admin/Downloads/%D0%93%D1%83%D1%86+%D0%9D%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%97%D0%B2%D0%BD%D0%B0%20(26).pdf.

Звіт за результатами моніторингу щодо організації дистанційної та змішаної форми навчання в закладах загальної середньої освіти Хмельницької області. Режим доступу: https://sqe.gov.ua/wp-content/uploads/2023/12/Zvit-monitoring.pdf].

Моцак С. І. Роль та місце позаурочної роботи в сучасній шкільній історичній освіті. Теорія та методика навчання суспільних дисциплін: науково-педагогічний журнал. СумДПУ імені А.С.Макаренка. 2018. №1(6). с. 62-66.

Національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022. Режим доступу: https://pisa.testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2023/12/PISA-2022_Naczionalnyjzvit_povnyj.pdf.

Пасічник Є. А. Методика викладання української літератури в середніх навчальних закладах: навчальний посібник. К.: Ленвіт, 2000. 384 с.

Токмань Г. Л. Методика навчання української літератури в середній школі: підручник. К.: ВЦ «Академія». 2012. 309 с.

Якубова Л. А. Розвиток творчих здібностей підлітків у процесі позакласної роботи загальноосвітніх навчальних закладів: дис. … канд. пед. наук: 13.00.07 «Теорія і методика виховання»/Миколаїв. держ. ун-т ім. В. О. Сухомлинського. Вінниця. 2010. 252 с., с. 76.

Яренчук Н. Г. Теоретичні основи організації позакласної роботи в закладах загальної середньої освіти. Theoretical foundations of scientists and modern opinions regarding the implementation of modern trends. Режим доступу: http://surl.li/ttjvl.