РЕЛІГІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ У ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ О. НЕПРИЦЬКОГО-ГРАНОВСЬКОГО
PDF

Ключові слова

релігія, філософія, О. Неприцький-Грановський, поезія, цінності, християнська мораль. religion, philosophy, O. Neprytsky-Granovsky, poetry, values, Christian morality.

Як цитувати

СКАКАЛЬСЬКА, І. Б. . (2021). РЕЛІГІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ У ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ О. НЕПРИЦЬКОГО-ГРАНОВСЬКОГО. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (1), 52-57. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2021.1.8

Анотація

У статті здійснено аналіз творчості О. Неприцького-Грановського в аспекті світоглядного зв’язку між духо- вністю та філософією. Авторкою досліджено теоретичні питання його релігійних та філософських поглядів, як представника української діаспори в контексті вимог сучасності. Прослідковано, що нинішня філософська думка вимагає вивчення і актуалізації досвіду минулого. Творчість вченого, поета багата філософськими ідеями і тракту- ванням понять «національний», «сенс життя», «християнська мораль», «любов» тощо. Спостерігаємо, що особли- ву увагу у своїх поезіях О. Неприцький-Грановський приділяв співвідношенню релігії і філософії. Встановлено, що письменник намагався поєднати віру та розум, філософію та релігію. Метою дослідження є вивчення релігійних та філософських проблем у творчості О. Неприцького-Грановсько- го і використання його теоретико-концептуального доробку в суспільній практиці сучасної України. Методологія дослідження спирається на загальнофілософські підходи вивчення проблеми. У ході дослідження було застосовано загальнонаукові методи (аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння). Використовувався історич- ний та логічний метод пізнання. У роботі застосовано діалектичний метод, завдяки якому отримно можливість представити предмет дослідження в його істотних соціальних взаємозв’язках і взаємовпливах. Висновки полягають у тому, що думки автора, викладені у його поезіях є співзвучні з нашим часом та застав- ляють замислитись над проблемами сьогодення. Особливо це стосується нашої духовності. Насамперед, не треба забувати своїх національних звичаїв, обрядів, своєї мови, історії тощо. Для того, щоб краще пізнати національ- ний дух, О. Неприцький-Грановський запропонував виховувати народ на прикладах загальнолюдської і христи- янської моралі. Все це, на думку поета, потрібно підпорядкувати вищій меті, а саме – українській консолідації. За О. Неприцьким-Грановським, першозадачею є виховання національного духу українців.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2021.1.8
PDF