ОБРАЗИ ЖІНОК В КИТАЙСЬКИХ МАНЬХУА І ЯПОНСЬКИХ МАНҐА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ
PDF

Ключові слова

образ, жінка, маньхуа, манґа, традиційність, новаторство. image, woman, manhua, manga, tradition, innovation.

Як цитувати

БЄЛІК, М. О., & БОРЗОВА, О. Д. (2023). ОБРАЗИ ЖІНОК В КИТАЙСЬКИХ МАНЬХУА І ЯПОНСЬКИХ МАНҐА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (3), 22-28. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2023.3.4

Анотація

У статті проведено порівняльний аналіз образів жінок в китайських маньхуа та японських манґа. Його метою було з’ясувати спільні й відмінні риси у способах зображення жіночої ідентичності та ролі у культурних творах обох країн. Увага в дослідженні зосереджується на аналізі структури сюжетів, типів персонажів, стилістики малюнку та підходів до теми жіночості та гендерних стереотипів. У публікації розглянуто вплив культурного контексту і історичних подій на формування жіночих образів, а також основні тенденції розвитку маньхуа та манґа, які спостерігаються в сучасному світі. Дослідження допомагає краще зрозуміти різноманітність культурних підходів до зображення жінок у масових медіа та їх вплив на сприйняття гендерних ролей у суспільстві. У дослідженні особлива увага звертається на культурні контексти, в яких формувалися маньхуа та манґа. Маньхуа, як китайський еквівалент манґа, відзначається відмінною естетикою та темами, що віддзеркалюють китайську культуру, міфологію та історію. Деякі сюжети в маньхуа були створені в контексті конфуціанських традицій в означенні ролі жінки в китайському суспільстві, проте є твори в яких спостерігається конфлікт між традиційними патріархальними уявленнями про роль жінки та прагненням сучасної героїні до незалежності та особистого щастя. Японські манґа відображає японські духовні цінності, суспільні зміни та культурні впливи. Особливість манґа полягає в широкому спектрі жанрів, які включають фентезі, наукову фантастику, романтику та інші. У японських манґа також представлені складні аспекти гендерної ідентичності та ставлення до жінки в японському суспільстві, які майже не змінились з давніх часів. Отже, культурний контекст і історичні події вплинули на особливості репрезентації образів жінок у китайських маньхуа та японських манґа, які при спільних витоках мають суттєві відмінності за сучасних умов.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2023.3.4
PDF

Посилання

Бєлов Д. (2021) Дослідження коміксу в сучасній гуманітаристиці. Український журнал з бібліотекознавства та інформаційних наук. № 8. С. 27–50.

Колісник О. В. (2022) Специфіка сучасних коміксів : традиції та інновації. Графічний дизайн в інформаційному та візуальному просторі : монографія / за заг. ред. М. В. Колосніченко. Київ : КНУТД. С. 16–34.

Савчук М. Комікс. Енциклопедія сучасної України / ред. І. Дзюба, А. Жуковський, М. Железняк та ін. (2014) ; НАН України, НТШ. Київ : Інститут досліджень НАН України. URL: https://esu.com.ua/article-1449

Історія розвитку манги. URL : https://sites.google.com/site/ucenica11klassuromancuka/home/istoria-rozvitkumangi

Трофимченко А. Л. (2020) Китайська цивілізація: традиції та сучасність : матеріали XIV міжнародної наукової конференції, 5 листопада 2020 р. Київ : Видавничий дім «Гельветика». С. 120–124.

Ebrey, Patricia Buckley (1996) Women in Traditional China. Signs Vol. 21, № 2, The University of Chicago Press, 428 р.

Guide to Women's Studies in China, (eds. Hershatter, Gail; Honig, Emily; Mann, Susan; Rofel, Lisa.) (1998) China Research Monograph, 50. Berkeley : University of California, Institute of East Asian Studies. 211 p.

Li Yu-Nin (1992) Chinese Women Through Chinese Eyes, by Routledge. 272 р.

Robin E. Brenner (2007) Understanding manga and anime, Westport, Connecticut, London. 55 p.

Premodern China, Korea, and Japan. 1st ed., University of California Press, 2003. URL: http://www.jstor.org/stable/10.1525/j.ctt1pp3b9

Wong Yin-lee, Cong Shici Kan Zhonggou Funu Xintai (1983) Chinese Women’s Psychology as Seen in their Poetry, Hong Kong. Р. 40–72.

漫画 – 《中国大百科全书》第三版网络版.《中国大百科全书》第三版网络版[引用日期. Велика китайська бібліотека. URL: https://baike.baidu.com/reference/178351/1cdbzdXIZ0N6rG37u8grrgC4wYFvonnExzMEg

hzX3U7PBhXfr48J-rosukvUZqC3efeHmEz7u0yt76GHve0llCGUeFWJuyV5cvk1RzvwglLagkVsKrShM93WIhC

RYKuKxvQ9HOc